Om oss

Bakgrund

Bakgrund

nxtME är en engagerad och personlig ideell organisation som står upp för alla som är eller varit utsatta för sexualbrott av en närstående - Incest.

 

Vad gör nxtME?

nxtME grundades 2012 med målet att skapa en väg tillbaka till ett bra liv för alla som är eller varit utsatt för sexuella övergrepp under uppväxten. 

Vi ser det som en styrka att flera av oss som arbetar med stödverksamhet på nxtME själva har varit sexuellt utsatta som barn. Vi vet att det går att må bra igen.
Det ger oss kunskap, föreståelse och tålamod i vårat arbete mot ditt välmående. 

Vi har lång erfarenhet av att möta människor i svåra situationer och vi finns här som en trygg och stabil punkt för att hjälpa och stötta dig.

Idag är vi en etablerad kraft och kunskapsnav för både utsatta och för samhällets stöd- och vårdverksamheter.

Vi har sedan starten 2012 föreläst och utbildad tusentals personer runt om i landet inom skola, myndigheter och övrig profession.
Genom våra föreläsningar och vårt opinionsarbete ökar vi kunskapen om incestproblematiken i samhället, med fokus på verksamheter som arbetar med barn och ungdomar. 
Kunskap är centralt för att samhället och främst personer som arbetar med barn och unga ska våga fråga om barnet utsätts för övergrepp, kunna bemöta barnet på ett bra sätt, se och förstå konsekvenser och hjälpa barnet så tidigt som möjligt.

Grundare av organisationen

Lena Morin Nilsén är grundare av nxtME.
Idag arbetar Lena som generalsekreterare på organisationen.

Under många år levde jag i skuggan av den vanliga världen. Skuggan som gjorde att jag alltid kände mig annorlunda, mindre värd, smutsig.
Från 12 års ålder och fram till dess att jag var 17 år levde jag i ständig skräck i mitt eget hem. Trots detta var jag den där duktiga flickan som gjorde bra ifrån sig i skolan men som egentligen bara höll fasaden utåt.
Utifrån såg mitt liv helt normalt ut, men inuti var jag trasig.

När jag var 17 år lyckades jag till sist fly från mitt fängelse och påbörja resan tillbaka, till ett liv utan skuld och skam.

I och med flykten hemifrån påbörjades upprättelsen. Återuppbyggandet av en ung kvinnas självkänsla och egenvärde, men också det rättsliga efterspel som slutade med en flerårig fängelsedom.
Tack vare personer i min närhet, personer som i egenskap av sin profession eller bara med sitt stora hjärta blev stödpersoner för mig och fick mig att förstå och acceptera min egen historia lever jag nu 25 år senare ett helt vanligt liv med familj, arbete och vänner. Nu är jag äntligen en del av det jag alltid känt att jag stått utanför.


Det har inte varit lätt, och många gånger har jag hamnat i återvändsgränder. Ibland har det varit lättare att begrava sig i jobb eller träning än att möta de mörka känslor som pockat på. Något som jag delar med många. Kanske hade det känts lättare om jag då hade vetat att min historia delades med många andra.

Hade jag vetat det kanske jag hade sluppit drabbas av hjärnstress och utmattningssyndrom två gånger.
Kanske hade jag sluppit det om jag hade haft ett nätverk av stödpersoner som kravlöst fanns där och förstod?

Det är det nätverket med stödpersoner som jag skapat med nxtME.
Det finns en väg tillbaka till ett bra liv, ett nytt liv.
The nxtME – för dig!

Lena Morin Nilsén grundare nxtme